در نظام آموزشی برنامه درسی متمرکز را مبنی بر آنچه که محفوظات است، متمرکز کردهاند چرا که به یک بعد انسان یعنی بعد ذهنی پرداخته و از پردازش به بقیه ابعاد وجودی فرد دوری کردهاند و همین امر در یادگیری اختلال ایجاد میکند. آنچه که مهم است، در پرورش و آموزش کودکان پرداختن به ابعاد وجودی فرد و یادگیری بر ۴ پایه استوار است و یادگیریها فقط سرکلاس و پشت میز و پرداخت به کتاب نیست.
در پشت میزها و کلاس آنقدر به ستون اول پرداختیم و ضخامت آن را محکم کردیم که از سه ستون دیگر غافل شدیم و خیمهای کج و معوج ساختیم آنگونه که فرزندانمان در ارتباطات خود، در زندگی خود و در … دچار مشکلات فراوان شدند.
در هر سنی که باشی، دوست داری لحظاتی را فارغ از آنچه که برایت به عنوان قید و شرط گذاشتند، راحت حرف بزنی، بخندی، بخوری و بازی کنی، خودت باشی، خودی که میخواهی باشی …
وزیر آموزش و پرورش آفریقای جنوبی در یکی از سخنرانیهای خود چنین میگوید “وقتی باد میوزد، عدهای به فکر ساختن دیوارند و عدهای دیگر آسیاب بادی میسازند.”
جمله سادهای است، اما کسانی که آسیاب بادی میسازند، در واقع مصداق افرادی هستند که تهدیدها را به فرصتها تبدیل میکنند. شاید وزش باد موجب خسارت شود اما ایجاد آسیاب زحمت را به رحمت تبدیل میکند. مدیران از جمله مدیران مدارس، دائما در مسیر بادهای تند یعنی تهدیدهای ریز و درشت هستند که هر کدام از این تهدیدها میتواند موجب کندی در کار و حتی فلج شدن سازمان مدرسه گردد، میپرسید این حرفها چه ربطی به موضوع ما دارد! لحظات دانشآموزان و در کنار هم بودنها میتواند به تعامل اجتماعی و فرصت مناسب برای آموختن با یکدیگر بودن باشد و یا عکس این قضیه بستری نامناسب برای آموزش غلط و رد و بدل کردنهای بیمورد مسائلی باشد که تهدید است و زحمت زیاد.
در بحث آموزش، ما “آموزش پنهان” را گاه نادیده میگیریم در صورتی که اثربخشی “آموزش پنهان” شاید بیشتر از آموزش آشکار باشد. زنگ تفریح با مدیریت معاون مدرسه، مربی تربیتی، مربی بهداشت و مربی ورزش میتواند بسیار سودمند و مفید باشد و اثربخشی آن بیش از آموزش مستقیم نیز باشد.
یکی از مسائلی که در زنگ تفریح مدنظر است، آن هم در اولین زنگ تفریح، رسیدگی به بعد جسمانی دانشآموز است. متاسفانه اکثرا از نظر تغذیه و صبحانه دچار مشکل میباشند و گاهی دانشآموزان بدون خوردن صبحانه به مدرسه میآیند. این امر بارها توسط معلمین گزارش شده است که ساعات اول گاهی کسلی دانشآموزان (به علت دیر خوابیدن در شب) و یا خشک بودن لبها و بوی دهان را (که ناشی از نخوردن صبحانه و عدم رعایت بهداشت است) نشان میدهد. لذا زنگ اول بهتر است اختصاص به تغذیه دانشآموزان داده شود و این امر مستلزم آن است که آموزش خانوادهها (از طریق آموزش خانواده، جلسات ملاقات با معلم، جلسات گردهمایی، انجمن و …) و یا از طریق پیامهای بهداشتی (کتبی و ارسال آن به منازل دانشآموزان) صورت گیرد و از طرفی:
۱) زنگ تفریح اول
۲) زنگ تفریح دوم
معمولا زنگ تفریح دوم را طولانیتر میکنیم تا هم معلمین به استراحت بیشتری بپردازند و هم دانشآموزان به بازی بپردازند که “بازی، تفکر کودک است”.
میدانیم بازی نوعی از بیان خواستههای کودک است. او در بازی مشکلات عاطفی خود را منعکس نموده، سپس راهحلی برای غلبه بر آن پیدا میکند. بازی به کودک کمک میکند به خویشتنداری برسد. امکان رقابتهای جسمانی و ایجاد اعتماد به نفس را در او افزایش میدهد. او موقعیت را تجربه میکند، حس کنجکاوی خود را ارضا میکند. بازی عاملی است برای ایجاد دوستی و مراودت با همکلاسیها. در بازی با توجه به مانندسازی و تقلید به تمرین رفتارهای اجتماعی هم میپردازد و از طرفی خود را ملزم به رعایت قوانین و مقررات میکند و بازی … آپارتما نهای کوچک اجار هنشینی و طبقات بالا را برگزیدن، عدم ساعت خالی اولیاء جهت بردن به پارک و از نظر یک عده زشت بودن بازی.
تهیه و تائید توسط:معصومه سادات رضوی زاده_ معاون آموزشی